Senkronizasyon, çok fazla saat işareti ve frekans sentezleme uygulamaları için programlanabilir, 4Ghz SiCe HBT DLL - Gündoğdu, Emek (My University, 2004)
Modern elektronik haberleşme devrelerinin çalışma frekansları arttıkça, sekronizasyon ve istenmeyen saat işaret gecikmesi (skew) problemlerinin önemi artmaktadır. Senkronizasyon (skew cancallation) ve çok fazlı saat işareti kullanılan uygulamalarda kullanılmak üzere, birinci dereceden geribeslemli kontrol sistemi olan Gecikme Kilitlemeki Çevrim (DLL) devrelerinin teorik analizleri, Faz Kilitlemeli Çevrim (PLL) devreleriyle karşılaştırmalı olarak yapılmış ve 4GHz den 6GHz saat işareti frekanslarına kadar çalışabilecek şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca DLL devrelerinin sağladığı avantajlardan sonuna kadar yaralanabilmek için 36GHz frekansına kadar ulaşabilen saat işaretlerini sentezleyen "kenar birleştirici (edge combiner)" devreler tasarlanmıştır. Çekirdek DLL ve ek devreler 0.35um SiGe HBT BiCMOS teknolojisi kullanılarak tasarlanmıştır. DLLlerin mükemmel gürültü özelliklerirıin, sınırlarına kadar kullanılabilmesi için, yüksek hızlı devre teknikleri ve yüksek hızlı transistor üretim teknikleri, gürültü özellikleri bakımından incelenmiştir. Böylece, analitik hesaplamalarda, senkronizasyon için kullanılacak DLL'in çıkış titremesi tepeden tepeye 2.5ps olarak hesaplanmıştır ve bu sonuç prototip tümdevresinin ölçümleriyle doğrulanacaktır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Dll basics and loop components; dll dyanamics noise properties; A 4-GHz SiGe HBT DLL desing; VCDL desing