Endüstriyel klima tesislerindeki enerji geri kazanım sistemlerinin teorik ve deneysel olarak incelenmesi - Güngören, Cumhur (My University, 1999)
Yuvarlak bir rakam vermek gerekirse, yirminci yüzyılda, daha önceki ondokuz yüzyılda tüketilen kadar enerji tüketilmiştir. Üstelik dünyada enerji tüketimi her yıl artış göstermektedir. Sadece toplam tüketim artmakla kalmamakta, aynı zamanda pek çok ülkede kişi başına düşen tüketim de giderek artmaktadır. Başka bir deyişle, her insan, her yıl daha çok enerji kullanmaktadır. Bir yandan tüketim artmakta, diğer yandan bir çok enerji rezervi yenilenememektedir. Ne yapılabilir? Ne gibi olasılıklar vardır? Olasılıklardan biri enerjiyi geri kazanmaktır. Bütün enerji geri kazanım sistemlerinin birinci amacı, bir yapının veya prosesin enerji ve maliyet masraflarını, enerjiyi giriş ve çıkış hava akımları arasında tranfer ederek düşürmektir. Diğer amacı da destekleyici ekipmanların (soğutucu, ısıtıcı, nemlendirici gibi) büyüklük ve maliyet masraflarını düşürmektir. Bu amaçla, sistemlerin ve ekipmanların tarifi, teorik hesaplan, pratik hesaplan, örnek uygulama ve deneyler çalışmanın ana başlıkları olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak henüz ülkemizde yeni yaygınlaşan bu cihazlar birbirleriyle karşılaştırılmıştır ve çeşitli önerilerle kullanımı teşvik edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Endüstriyel klima tesislerinde uygulanan enerji geri kazanım sistemlerinin kullanım amaçları; endüstriyel klima tesislerinde uygulanan enerji geri kazanım sistemlerinin sınıflandırılması; havadan havaya enerji geri kazanım sistemlerinin uygulama alanları; endüstriyel tip klima santrallerınde kullanılan havadan havaya enerji geri kazanım ekipmalnarının incelenmesi