T-model askeri aracın şasisinin mukavemet ve ömür değerlendirmeleri - Görtan, Ethem Oğuz (My University, 1999)
Bir aracın şasisinin ömrü değişik gerilmelere maruz kaldığı için birikimli hasara göre hesaplanmalıdır. T-Model askeri aracın U-Profil şasisinin işletme ömrü birikimli hasar göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Bir makine elemanının işletme ömrünün tespit edilebilmesi için bilinmesi gereken ve aracın maruz kaldığı yüklenmeler, şasi serbest mesnetli bir kiriş gibi düşünülerek hesaplanmıştır. Şasinin maruz kaldığı gerilmelerden eğilme gerilmesi üzerinde durulmuştur. Aracın maruz kalabileceği eğilme momentleri ve gerilmeler elde edilmiştir. Bu değerler elde edildikten sonra Palmgren-Miner yöntemi kullanılarak birikimli hasara göre ömür değerleri bulunmuş ve Wohler diyagramları oluşturulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Şasinin mukavemet hesapları; Emniyet katsayılarının hesaplanması; Ömür hesaplarında birikimli hasar değerlendirmeleri; Virajlardaki emniyetli en yüksek hızlar; Hızlara göre merkezkaç kuvveti taraması; Ömür hesaplar