Yumuşak zeminlerin iyileştirilmesi - Sözen, Saffet Birhan (My University, 1996)
Haliç'te uzun yıllardır devam eden kirlenme, deniz tabanında bir çamur tabakası oluşturmuştur. Çamur tabakası zamanla kalınlaşmış ve batimetrik seviyenin düşmesine neden olmuştur. Haliç İslah Projesi kapsamında üniversitemizde bir dizi deneysel çalışma yapılmıştır. Bu tez çalışmasında Haliç'ten alman 19 adet örselenmiş çamur numunesi üzerinde yapılan bazı deneylerden bahsedilmektedir. Haliç'ten taranarak alınacak çamurun çökeltme yoluyla suyunun geri boşaltılması böylelikle nakliyatın azaltılması ayrıca depo edilmiş malzemede sızmanın önlenmesi ve mukavemet artışının sağlanması hedeflenmektedir. Bu amaçla çökeltme ve vakum yöntemleriyle sudan arındırma miktarı, odyometre deneyi ile depo edilmiş malzemede beklenebilecek davranışlar, katılaştırma deneyi ile çamur numunedeki mukavemet artışları ölçülmüştür. Çökeltme deneylerinde kullanılan kimyasal maddelerin hangilerinin hangi oranlarda en iyi sonucu verdiği, katılaştırma için kullanılabilecek maddeler ve bunların karışımları üzerine öneriler getirilmiştir. Çeşitli kaynaklardan elde edilen konuyla ilgili bilgilerle daha önce yapılan çalışmalar derlenmiş ve teze eklenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1996
Keywords: Atıkların iyileştirilmesinde uygulanacak yöntemin seçilmesi; Atıkların iyileştirilmesinde kullanılan fiziksel yöntemler; Stabilizasyon ve katılaştırma; Tarama işlemlerinde kullanılan flokülasyon teknikleri