Ni-CR ve Co-Cr esaslı dental alaşımlar ve hassaS dökümü - Yılmaz, Özer (My University, 2004)
Dişçilik alanında kullanılan ana metal döküm alaşımları, altın alaşımlarının yerini almıştır. Hem fiziksel ve mekanik özelliklerinin iyi olması hem de daha düşük bir maliyete sahip olması, bu alaşımlara olan ilginin artmasını sağlamıştır. Günümüzde krom içeren alaşımlar, hareketli kısmi protez alanlarında kullanılan ana malzemelerdir ve sabit kısmi protezlerde de geniş uygulama alam bulmaktadır. Kullanım alanlarına göre ana metal alaşımları, hareketli kısmi protezler, sabit kısmi protezler cerrahi implantlar olarak üç sınıfta incelenirler. Bu çalışmada daha çok kuron alaşımı olarak bilinen sabit kısmi protez alaşımlarından nikel-krom esaslı alaşımlar incelenmiştir. Kimyasal olarak bu alaşımların korozyon dirençlerinin çoğu paslanmaz çelikten daha iyi olduğu, bunun da kromun pasifleştirici etkisinden ileri geldiği anlaşılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Metalik protez alaşımlar; Ni-Cr ve Co-Cr esaslı dental alaşımların dökümü için kalıp hazırlama; metalik alaşımların insan sağlığlına etkisi