Çanakkale civarındaki alkalili hammaddelerin seramik yer karosu üretiminde kullanımı - Akkurt, İlhan (My University, 2001)
Giderek azalan kaliteli hammadde kaynaklarına alternatif, yeni ve ucuz hammadde kaynaklan bulmak her sanayi kolunun en önemli hedefidir. Bu gaye ile seramik yer karosu çamur-bünye reçetesinde düşük sıcaklıklarda vitrifikasyonu sağlamak amacıyla kullanılan ve alkali oksit bileşikleri içeren alkalili hammaddelerden Çanakkale yöresinde bulunan, bazı feldspatik hammadde kaynaklarının seramik çamur reçetesinde kullanımı araştırılmıştır. Araştırma konusu olan hammaddelerin çeşitli oranlarından oluşan seramik reçeteler ile vitrifikasyon sağlayıcı olarak kullanılan, yüksek kalitedeki feldspatların çeşitli oranlarından oluşan seramik reçeteler değişik seramik yer karosu pişirim sıcaklıklarında pişirilmişlerdir. Bu işlemlerin sonucunda ele geçen numunelerde önemli vitrifikasyon göstergesi olan, pişme küçülmeleri ve su emme özellikleri ölçülmüştür. Alternatif hammaddelerin değişik oranlarından ve değişik pişirim sıcaklıklarından elde edilen bu sonuçlar feldspatların sonuçlarıyla karşılaştırılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Seramik hammadeleri; Alkalili hammadeler; Seramik karolar