Çağdaş felsefe kuramları bağlamında modern sonrası estetiğe bakış - Mustafaoğlu, Aisse (My University, 1997)
Bu tezde, modern ve modern sonrası durumun özelliklerine paralel olarak çağdaş felsefe kuramlarının modern sonrası estetiğe etkileri incelenmektedir. Postmodernizmin koparak uzaklaştığı söylem olan Modernizm, Aydınlanma Tasarısı ve Avangard hareketler çerçevesinde tartışılmaktadır. Modernizm krizinin, günümüz toplum, doğa, tarih ve birey tanımlarında belli bir nostaljik eğilime neden olduğu vurgulanmakta ve kitle kültürü irdelenmektedir. Postmodernizmin, bir klasik felsefe eleştirisi olan Yapı bozumla ilişkisi açıklanmaktadır. Son olarak, felsefe ile mimari tasarım süreci ilişkisi konsept kavramı çerçevesinde incelenmektedir. Mimarın tasarlama ve uygulama amacı güden geleneksel rolünün yanı sıra, anlama ve bilme amacı güden rolünün de önemini vurgulayacak bir bakış açısı geliştirilmeye çalışılmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Modernizim; Modern sonrası durum; Yapı bozum; Konsept tasarım süreci