İzopropanol / aseton / hidrojen kimyasal ısı pompası sisteminde dehidrojenasyon reaksiyonunun incelenmesi - Mert, Mehmet Selçuk (My University, 2005)
Kimyasal ısı pompası, çok farklı sektörlerde enerji tüketimini azaltmak için büyük bir potansiyele sahip yeni bir teknoloji olarak, düşük sıcaklıktaki ısıl enerjinin kalitesini yükseltebilir ve kayıplar olmaksızın enerji depolamaya olanak sağlayabilir. Bu sistem, düşük sıcaklık endotermik ileri reaksiyon ve yüksek sıcaklık ekzotermik geri reaksiyon çiftinden oluşmaktadır. Tersinir olması dolayısıyla, kimyasal ısı pompasının en belirgin özelliği tüm bir reaksiyonun olmamasıdır. Bu çalışmada, izopropanol / aseton / hidrojen kimyasal ısı pompası sisteminin endotermik ileri reaksiyon kademesini oluşturan izopropanol dehidrojenasyonunda, katalizör konsantrasyonunun ve reaksiyon ortamına ilave edilen alkali bileşiğinin, hidrojen oluşum hızı ve elde edilen toplam hidrojen miktarları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu iki parametrenin elde edilen toplam hidrojen miktarı üzerindeki etkileri, faktöriyel deneysel tasarım yöntemi temel alınarak, istatiksel olarak saptanmış ve ilgili modeller geliştirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: NaOH; Dehidrojenasyon çalışması; İzopropanol dehidrojenasyonu; Kimyasal ısı pompası; Raney-Ni katalizörü