Asimetrik yüklenen portal vinçler ve vinç dizayn kriterleri - Ögün, Başar (My University, 1998)
Vinç kirişi çelik yapısı en sık hesaplama tekrarını gerektiren vinç elemanıdır. Yapının tam emniyetli olabilmesi için klasik mukavemet hesaplarının yanında çentik etkilerine göre detaylı omur hesabının ve kiriş yapısının deformasyona karşı emniyetinin kontrol edilmesi için gerekli kriterler bu tezde verilmiştir. Özellikle ince plakalardan oluşan kutu kirişlerin buruşma ve burkulmaya karşı kontrolleri ve kesit artırımı yerine kullanılan takviye yöntemleri tezde yer almıştır. Vincin tüm çalışma süresi boyunca maruz kalacağı yükleme döngüleri ve kaldırlan yük değerlerine göre vinç sınıflarını belirleme metodları ve vinç sınıflarının gerilme değerlerine nasıl etkidiği açıklanmıştır. Değişik sınır değer kontrol yöntemleri verilmiş ve çiftkiriş, monoray, asimetrik monoray vinç yapı elemanları belirlenen bir yönteme kontrol edilmiştir. Bu vinç tipleri üretim yöntemi kullanım alanları ve sınır geometrik değerlere göre karşılaştırılması yapılmıştır. Asimetrik yüklene vinçlerde eksantriklikten kaynaklanan problemlerin nasıl çözümlendiği teknik resim yardımıyla verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Vinç çeşitleri ve sınıflandırmaları; Vinç dizayn kriterleri