Bayer prosesinin ara atık ürünü olan alüminyum hidroksit kabuğundan aktif alümina eldesi - Değerli, Selçuk (My University, 2002)
Ekonomik değer yönünden ve kullanılabilir alan fazlalığından dolayı özellikli alüminalar, metalürjik kalitedeki alüminalardan daha değerlidirler. Özellikli alüminyum bileşiklerinden biri olan alümina, yukarıda belirtilen kalitenin dışında dünyada beş ayrı ticari kalitede daha üretilebilmektedir. Bu çalışmada, özellikli alüminalardan biri olan aktif alüminanın, alüminyum hidroksit kabuğundan eldesi incelenmektedir. Çalışmada kullanılan numune, Bayer Prosesi ile metalürjik kalitede alümina elde eden Seydişehir Eti Alüminyum A.Ş. 'den alınmıştır. Söz konusu fabrikadaki alüminyum hidroksit kabuğu, sisteme beslenemediğinden kırmızı çamur barajına atılmaktadır. Araştırma içerisinde, boksit ve özellikleri, bayer prosesi, alüminyum bileşikleri ve aktifleştirme deneyleri irdelenmektedir. İncelemeler sonucunda, alüminyum hidroksit kabuğunun asit ve ısıl aktivasyon karşısındaki davranışı, DTA-TG analizindeki durumu, XRD ve SEM 'deki görünümü irdelenmektedir. Yapılan deneylerde, numunenin farklı boyut aralıklarındaki HC1, HN03, H2S04 'deki aktivasyonu ve 300, 390, 500, 600, 700 °C 'deki ısıl aktivasyonu incelenmiştir. Araştırmada, incelenen örnekten yola çıkarak, Bayer Prosesi'nde atık ürün olan numunenin, aktifleştirilebileceği anlatılmak istenmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2002
Keywords: Bayer proses; Alüminyum hidroksit; Aktif alümina; Boksit cevheri; Özellikli alüminyum bileşikleri