Cumhuriyet Dönemi sonrası Çanakkale'de konut üretimi ve gelişimi - Biçici, Sevil (My University, 2003)
Hızlı nüfus artışı, tarımdaki yapısal değişim, sosyal ve kültürel gelişmeler ve kırdan kente göç sonucu ortaya çıkan konut gereksinimi konut sektörüne ayrı bir önem kazandırmıştır. Türkiye' de II. Dünya Savaşı sonrası girilen hızlı kentleşme süreci tüm kentlerde konut gereksiniminin artmasına neden olmuştur. Çanakkale'nin Cunıhuriyet Döneminden sonra konut açısından gelişim aşamalarım sorgulamak bu çalışmanın amacıdır. Çanakkale konutlarının Geleneksel Türk Evi'nden, apartmanlaşma, kooperatifleşme ve toplu konuta kadar geçiş dönemleri tarihsel bir gelişim içinde incelenmiştir. Türkiye'de ve Çanakkale'de konut sorununun çözümü için oluşturulan konut politikaları, konut sunum biçimleri (Bireysel konut üretimi, yapı kooperatifleri konut üretimi, Yap-satçı üretim, Toplu konut şirketleri üretimi, Yapı kooperatifleri-yerel yönetim konut üretimi) üzerinde durularak Çanakkale'deki yapılaşma ve bunların kentsel mekana etkisi değerlendirilmiştir. Sonuç olarak, Çanakkale'de düzensiz kentleşme yoktur. Ancak konut gelişimi açısından karşılaşılan bazı sorunlara çözüm önerisi getirilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Çanakkale; Konut; Konut üretimi; Sunum biçimi