Sermaye piyasalarında kurumsal yönetim ilkelerinin etkileri - Özcan, Serkan (My University, 2004)
Kurumsal Yönetimin uluslararası alanda temel alman ve bu ilkelerin ülkemizdeki ve dünyadaki uygulama modelleri incelenmiştir. Bu konuda firmaların kurumsallaşma çabaları ve son yıllarda çevresel, toplumsal, yasal, fînansal, etik değerlere sahip çıkmaları sonucu olarak karşımıza çıkan yeni bir kavram kurumsal toplumsal sorumluluk ele alınmıştır. Kurumsal Yönetim İlkelerinin ülkemizdeki gelişmesi ile ilgili olarak TESEY ve TÜSİAD gibi sivil toplum örgütlerimizin çalışmaları incelenmiştir. Ayrıca etkin kurumsal yönetimin sağlanması için gim ve denetimin önemine değinilmiş aile şirketleri açısından kurumsal yönetimin önemi uluslararası alanda kıyaslanarak belirtilmiştir. Kurumsal Yönetim İlkelerinin, sermaye piyasası ile etkileşimi, rekabet gücü, sağlıklı büyüme ve uzun vadeli başarıyı getirecek olan yatırımcının güveninin kazanılmasındaki çalışmalar incelenmiştir. Aynı zamanda kurumsal yönetim ve sermaye piyasasını olumsuz etkileyecek faktörlere de yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, sermaye piyasası, kurumsal toplumsal sorumluluk, aile şirketleri
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2004
Keywords: Kurumsal yönetim anlayışı; Uluslararası alanda kurumsal yönetim ilkeleri