Kesme sıvılı ve kuru talaşlı işlemenin iş parçası ve kesici takım üzerindeki etkileri - Gündoğdu, H. Emre (My University, 2006)
Metallerin talaşlı işlenmesinde, kesme sıvıları takım ömrünü arttırmaları nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Kesme sıvılarının sağladığı avantajlarla birlikte operasyon, çevre ve insan sağlığı üzerindeki etkileri de incelenerek gerekli iyileştirmeler yapılmaktadır. Çalışmada, kesme sıvılarının özellikleri ve fonksiyonları incelenmiş, iş parçası ve kesici takım malzemesi üzerindeki etkileri detaylandırılmıştır. Ana etkilerden biri olan korozyon, geniş bir şekilde incelenmiş ve kesme sıvılarının korozyonla olan ilişkilerini anlatmak amacıyla korozyon deneyleri yapılmıştır. Farklı kesme sıvıları kullanılarak kesilen ve beklemeye bırakılan numunelerin ağırlık artışları ölçülerek korozyon davranışları tespit edilmiştir. Numunelerin makro ve mikro fotoğrafları çekilmiş ve oluşan korozyonun gelişimi gözlenmiştir. Ayrıca farklı konsantrasyonlardaki kesme sıvılarının korozyon etkilerini görme kamacıyla Talaş Testleri yapılmıştır. Yüzey pürüzlülüğü ölçümleriyle, kesme sıvılarının işlenen yüzey kalitesi üzerindeki etkileri belirtilmiştir. Talaş kaldırmada, iş parçası ve kesici takım malzemesi üzerinde meydana gelen deformasyonlar belirlenmiştir. Ayrıca, kesme sıvıları kullanılarak ve kuru kesme şartlarında yapılan tornalama deneyleri ile kesici takım aşınması ve işlem esnasında çıkan talaşincelenmiştir. Kesme sıvılı veya kuru kesme yönteminin seçiminde, işlenecek malzeme ve kesici takım türünün etkin rol oynadığı saptanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Talaş Kaldırma prosesi; Kesme sıvıları bileşenleri; Kesme sıvıların sınıflandırılması