Türkçe içeriklerden otomatik etiket bulutu oluşturma - Savaşan, Serdar (My University, 2011)
Bilgi teknolojileri ve internetin gelişmesiyle şekillenen iletişim ortamı, her geçen gün daha da yoğun bir bilgi trafiği ile karşı karşıya kalmamıza neden olmaktadır. Bilginin zaman ve mekândan bağımsız bir şekilde paylaşılabilmesi de beraberinde bilgi kirliliğini getirmektedir. Bu konularda yapılan çalışmalarda, kişilerin ihtiyaç duydukları, değerli, güvenilir ve güncel bilgiye ulaşmaları hedeflenmektedir. Yapısal olmayan verilerin işlendiği Metin Madenciliğinde, bilgisayar destekli metin analizi yapılarak yüksek kalitede bilgi elde edilmesi sağlanmaktadır. Metin özetlerinin çıkarılması ve dokümanların etiketlenmesi gibi işlemler sayesinde, kullanıcılar bilgiye daha rahat bir şekilde ulaşabilmektedir. Etiket Bulutları, kelimelerin farklı yazı biçimlerinde sunulduğu ağırlıklı listelerdir. Bu görsel erişim araçları metin madenciliği tekniklerinden faydalanarak, kullanıcıları internet ortamında sunulan bilgilere yönlendirir. Gazetelerin internet sitelerinden günlük haberleri okumak, internetin en yaygın kullanım alanlarından birisidir. Genel olarak kullanıcılar gündemi, tercih ettikleri tek bir haber kaynağından takip ederler. Ancak basılı ortamda yayınlanmayan düşük öneme sahip çok sayıda haber, gazetelerin internet sitelerinde kendilerine yer bulmakta ve bilgi kirliliği oluşturmaktadır. Bu ve benzeri sorunların ortaya çıkardığı ihtiyaçlar göz önüne alınarak, bu çalışmada, bilgiye erişim sistemleri, metin madenciliği ve etiket bulutları konularında araştırma yapılmıştır. Elde edilen bilgiler ışığında, internet ortamındaki günlük haberlere erişimi daha işlevsel hale getiren Gündem Bulutu adında bir haber derleme ve erişim aracı geliştirilmiştir. Bu sistem yayınlanan yeni içerikleri sürekli takip ederek derlemi anlık olarak güncellemektedir. Toplanan haber içerikleri Türkçe diline özgü analiz edilmekte ve otomatik oluşturulan bir etiket bulutu gösteriminde kullanıcıya sunulmaktadır. Böylece farklı gazetelerde yayınlanan aynı konulu haberlere tek bir noktadan erişmek mümkün olmuş ve gündemin takip edilmesi sağlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Bilgiye erişim ve uygulam alanları; Etiket bulutları; Uygulamanın yapısı