Polimerik katkı maddelerinin kalsiyum sülfat kristalizasyonuna etkisi - Akyol, Emel (My University, 2000)
Kristal büyümesinin kontrolü ve kristal şeklinin değişmesi endüstriyel kristalizasyonda önemli yer tutar. Gecikme zamanını artırmaları ve nükleasyon davranışını etkilemelerinden dolayı katkı maddeleri kristalizasyon proseslerinde sıkça kullanılırlar. Bu çalışmada sulu çözeltideki kalsiyum sülfat dihidratın (CaS04 2H20, alçıtaşı) kristal büyümesine katkı maddelerinin etkileri incelenmiştir. Katkı maddesi olarak molekül ağırlıkları ve polietilenoksit yüzdeleri farklı propilenoksit ve etilenoksit blok kopolimerleri ile metakrilik esaslı blok kopolimerleri kullanılmıştır. Kopolimerlerin CaS04.2H20 kristalinin büyüme hızına etkisi çözelti iletkenliğinin zamanla değişimi ile belirlenmiştir. Kalsiyum sülfat dihidrat kristal büyümesini önlemede, polimer yapışırım, polimerin asit içeriğinin ve molekül ağırlığının en etkili parametreler olduğu gözlenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Kristalizasyon mekanizması; Çekirdeklenme; Kristal büyüme teorileri