Organizasyonel öğrenme, ürün inovasyonu ve firma performansı arasındaki ilişkinin incelenmesi: Bankacılık sektöründe bir araştırma - Çetin, Betül Ayşe (My University, 2020)
Bu çalışmanın amacı; organizasyonel öğrenme, ürün inovasyonu ve firma performansı arasındaki ilişkiyi bankacılık sektöründe gerçekleştirilen saha araştırmasıyla incelemektir. Ayrıca araştırmada ele alınan değişkenlerin bankacılık sektöründeki çalışanların demografik özelliklerine (cinsiyet, yaş, eğitim durumları, kıdem) farklılık gösterip göstermediğini belirlemek de çalışmanın diğer bir amacıdır. Çalışmada öncelikle organizasyonel öğrenme kavramı ve boyutları, ardından inovasyon kavramı ve çeşitleri ve son olarak firma performansı konusu yerli ve yabancı yazın taramasıyla teorik olarak ele alınarak kuramsal çerçeve çizilmiştir. Daha sonra literatür taraması ve hipotezler başlığında daha önceki ampirik çalışmalar değerlendirilerek, araştırılan kavramlara yönelik hipotezler oluşturulmuştur. Teorik çerçevenin ardından bu üç değişkenin aralarındaki ilişkiyi ortaya koymaya yönelik bankacılık sektöründe anket tekniğiyle gerçekleştirilen saha araştırmasıyla ilgili detaylara yer verilmiştir. Araştırmada organizasyonel öğrenme için Baker ve Sinkula (1999), ürün inovasyonu için Wang ve Ahmed (2004), firma performansı için Akgün ve diğ. (2013) tarafından geliştirilen ve güvenilirlikleri ispatlanarak literatürde kabul görmüş ölçekler kullanılmıştır. Araştırma neticesinde elde edilen veriler SPSS for Windows 18 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin tutarlılıklarına ve güvenilirliklerine bakmak için Cronbach Alfa katsayısı hesaplanmış; faktör analizi yapılarak yapısal geçerlilikleri kontrol edilmiş, tüm değişkenlerin birbirleriyle ilişkisini tespit etmek üzere basit doğrusal regresyon analizi yapılmış, farklılıklar tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile değerlendirilmiş, demografik değişkenlere göre farklılıkları araştırmak için t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre organizasyonel öğrenmenin işletme performansı üzerinde, organizasyonel öğrenmenin ürün inovasyonu üzerinde, ürün inovasyonunun işletme performansı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif etkisi vardır. Organizasyonel öğrenmenin firma performansı üzerindeki etkisinde ürün inovasyonunun kısmi aracılık rolü vardır. Ayrıca demografik değişkenler ile organizasyonel öğrenme arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: Organizasyonel öğrenme; Ürün inovasyonu; Firma performansı; İnovasyon; Model geliştirme