Yönetim bilişim sistemleriyle işletmelerde değer yaratılması - Özcan, Bilal (My University, 2006)
Yeni teknolojilerin sebep olduğu iktisadi ve sosyal değişmeler, günümüzde bilgi toplumu adı verilen yeni bir oluşumu beraberinde getirmiştir. Günümüzün küreselleşen dünyasında bu etkiler gelişmekte olan ülkelere de yansımış, hemen her alanda bilgi çağının etkileri hissedilmeye başlamıştır.Bilişim teknolojilerinin özellikle son 15 yılda en fazla etkilediği kesim kuşkusuz iş dünyası olmuştur. İş dünyasının artan rekabet ve küreselleşme karşısında ortaya çıkan taleplerine cevap verebilmek için yazılım ve donanım teknolojileri hızla ilerlemiş, teknolojik ilerlemeler bir çok sektörde dönüştürücü etkiler yapmıştır. Bilişim teknolojileri yakın zamana kadar genellikle alt kademe ve orta kademe yönetimin rutin işlerinde kolaylık sağlama görevi üstlenirken, günümüzde özellikle hızlı işlemciler, gelişen veri tabanı yazılımları ve internet teknolojisi üst yönetimin stratejik kararları üzerinde önemli bir etki yapmaktadır.Günümüzdeki gelişmeler ise tepe yönetime bilgisayardan stratejik yönetim amaçlı faydalanmayı mümkün hale getirmiştir. Bu sayede, bilgi teknolojileri, işletmelerin tüm kademelerine karar mekanizmalarına doğrudan etki etmeye başlamakta ve tüm yönetim kademeleri için etkin olarak kullanılmaya başlanmıştır.Diğer taraftan, günümüzdeki işletmelerin öncelikli hedefi sadece mali tablolar açısından gösterişli birer görüntü oluşturmak değil de, organizasyonun karlılığını, verimliliğini ve üretkenliği sürekli kılacak şekilde, değer yaratan birer organizasyon haline gelmek olmuştur.Araştırmada, işletmelerde yönetim kademesi açısından bilginin önemi, Yönetim Bilişim Sistemleri'nin organizasyonun yönetim kademesine sağladığı katkılar incelenmiştir. Ayrıca işletmeler açısından değer yaratmak kavramı ve değer yaratıcı unsurların neler olduğu araştırılmıştır. YBS'nin değer yaratıcı unsurlardan hangilerini etkilediği ve bu sayede organizasyonların nasıl değer yaratabileceği incelenmiştir. Araştırmanın sonunda, bir organizasyonda Yönetim Bilişim Sistemleri'nde çalışan uzmanlar ile kalitatif bir araştırma çalışması yapılmış, işletmeler açısından bu sistemlerin neler kazandıracağı ve değer yaratılan başlıklarda hangi YBS fonksiyonunun etkisinin olduğu vurgulanmaya çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006
Keywords: Bilgi sistemleri; Yönetim karar sistemi; Ybs tasarımı