Konut gelişiminde gelecek vizyonları - Kumbasar, Sinem Bengü (My University, 2008)
İlk çağlardan itibaren, insanın yaşam biçimi, sosyal, kültürel, teknolojik ve bilimsel gelişmelere paralel olarak sürekli bir değişim içindedir. Bu değişimlerin konut üretim sürecine yansıması, farklı yaşam alan ve ideallerinin geliştirilmesi ile yeni beklentilerin ortaya çıkmasına neden olmuş ve geleceğin yaşam alanlarını şekillendiren yeni önerileri de beraberinde getirmiştir.Çalışmada, ilkel toplumlardan günümüze kadar, her dönem ve kültürün kendi içerisinde, konutta gelecek vizyonu olarak değerlendirdiği konut örnekleri ve geçmişte tasarlanmış ilerici kent gelişim projeleri incelenmiştir. Bu bağlamda, gelecek konut vizyonlarına, öncü yaklaşımlar getiren, farklı yaşam idealleri, teknolojik gelişmelerle beraber tarihsel süreç içinde değerlendirilerek, örnekler üzerinden araştırılmıştır.Çalışmanın son bölümünde, yakın geçmiş ve günümüz beklentileri kapsamında geleceğe vizyon veren yerleşim konseptleri, ilerici konut ve yerleşim önerileri, kavramsal yaklaşım ve örneklerle incelenmiştir. Öneri kent ve konut yerleşimleri ve uygulamalarıyla, son bölümde ele alınan örnekler karşılaştırıldığında, ana kararlar bağlamında benzerlik gösterdiği ve gelecekteki konut alanlarının kalitesi açısından model teşkil ettiği görülmektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Konut; Kentsel ütopya; Organik yaşam