5-hetarilmetilenbarbitürik asid türevlerinin knoevenagel reaksiyonu ile sentezi - Zorbozan, Sinem (My University, 2004)
Heterohalkahlar ve türevleri, organik kimyanın oldukça hızlı gelişme gösteren ve gün geçtikçe önemini arttıran bir bölümünü oluşturmaktadırlar. Halka üyesi olarak azot, kükürt ve oksijen gibi element atomlarından bir ya da daha fazla sayıda içeren heterohalkalı bileşikler, doğada yaygm bir şekilde bulunmakta olup, hem endüstrinin çeşitli alanlarında hem de tıpta kullamlmaktadniar. Gerçekleştirilen literatür araştırmaları sonucunda, bu tür bileşiklerin biyolojik aktiviteye sahip olmaları nedeniyle biyokimyasal ve farmakolojik araştırmalarda büyük ilgi gördükleri anlaşılmıştır. Bu nedenle, çalışma hem heterohalkalı bileşik sınıfına katkıda bulunmak hem de biyokimyasal ve farmakolojik araştırmalarda yararlı olabilecek yeni bileşiklerin sentezlenmesi amacıyla başlatılmıştır. Yapılan çalışmada 1,3-dimetilbarbitürik asid ve l,3-dietil-2-tiyobarbitürik asidin sırasıyla dört farklı heteroaromatik aldehid ile Knoevenagel kondenzasyon reaksiyonu sonucu yüksek bir verimle 5-hetarilmetilenbarbitürik asid türevleri sentezlenmiştir. Sentezlenen tüm bileşiklerin yapılan uhxaviyole, infrared, nükleer magnetik rezonans ve kütle spektroskopisi yöntemleriyle aydınlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Knoevenagel raksiyonarı; Barbitürik asit; Biyolojik aktivite