Sonlu kapasite planlamada yapay sinir ağlarının kullanımına yönelik bir model tasarımı - Taşkın, Alev (My University, 2003)
Sonlu kapasite planlama, işlerin çizelgelemesinden elde edilen sonuçlara göre üretim işlemlerinin yaklaşık başlangıç ve bitiş zamanlarının ve kaynakların kapasite yüklerinin belirlenmesi olarak adlandırılır. Sonlu kapasite planlama, orta ve uzun dönem kapasite planlan için karar desteği sağlar ve sonlu çizelgelemeden daha uzun süreli malzeme ihtiyaçlarım yapılandırır. Sonlu kapasite planlamanın temeli olan sonlu çizelgeleme üzerinde durulan bu çalışmada, yapay sinir ağlan kavramı da incelenerek, sonlu çizelgeleme probleminin çözümünde yapay sinir ağlarının kullanımı üzerinde durulmuş ve bu amaçla bir model geliştirilerek, problemin çözümüne yönelik bir uygulama yapılmıştır. Bu çalışmada giriş bölümünün ardından ikinci bölümde üretim planlama ve çizelgeleme kavramlan incelenmiştir. Üçüncü bölümde sonlu kapasite planlama ve çizelgeleme faaliyetleri anlatılmıştır. Bilgisayar destekli sonlu kapasite çizelgeleme hakkında bilgi verilmiştir. Dördüncü bölümde yapay sinir ağlan üzerinde durulmuş, yapay sinir ağlan mimarisi ve modelleri, eğitim ve öğrenme konulan açıklanarak, yapay sinir ağlarının günlük yaşamda kullanımına yer verilmiştir. Son bölümde operasyonel sorunlardan biri olan sonlu kapasite çizelgeleme problemi her bir makinedeki iş sıralan belirlenecek şekilde yapay sinir ağlan ile modellenmiş, modeli istenen sonuca ulaştıracak bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve Mercedes Benz Türk A.Ş.' de uygulama sonucu elde edilen sonuçlar sunulmuştur.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Üretim planlama ve çizelgeleme; sonlu kapasite planlama; yapay sinir ağları; sonlu kapasite çizelgelemede yapay sinir ağlarının ullanımına yönelik uygulama