Ekolojik mimarlık çerçevesinde Alanya'daki turizm olgusunun incelenmesi - Özkan, Ahmet Hilmi (My University, 2005)
Genel olarak, devamlı yaşanılan yer dışında tüketici olarak, tatil, dinlenme, eğlence ve merak gibi ihtiyaçların giderilmesi amacı ile yapılan seyahat ve geçici konaklama hareketi olarak tanımlanabilen turizm kavramı gün geçtikçe büyüyen ve milyonlarca kişiyi ilgilendiren dinamik bir kavramdır. Turizm, gelişirken ve yapılaşırken gelişme sebebi olan doğayı kullanmaktadır. Bilinçsiz bir şekilde planlanması durumunda turizm, kendi bindiği dalı kesmiş olacaktır. 1950'li yıllardan sonra özellikle kıyı kentlerinde sahip olduğu doğal ve tarihi güzellikleriyle Türkiye turizm pazarına girmiştir. Fakat bir turizm planlaması yapılamaması neticesinde çevresel tahribat başlamış hatta, elinde bulundurduğu potansiyeli kaybetme noktasına gelmiştir. Bu çalışmada turizmin meydana getirdiği çevresel bozulma, alan çalışması üzerinde örneklerle anlatılmaya çalışılmıştır. Sonuca ulaşabilmek için ekoloji, ekolojik mimarlık,turizm mimarlığı ve ekolojik turizm konuları incelenmiştir. Alan çalışması olarak, anlatılmaya çalışılan sorunları son yıllarda açık bir şekilde yaşayan Alanya kenti incelenmiştir. Kentin yaşadığı sorunlar, kentsel yapılaşmadaki sorunlar, kıyı ve deniz kullanımındaki problemler ve ulaşım sistemindeki problemler başlıkları altında tespit edilmeye çalışılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005
Keywords: Ekoloji; Ekolojik mimarlık; Turizm; Çevresel bozulma; Alanya