Kükürt Kolloid'in Tc-99m ile işaretlenmesi, kit formülasyonu ve kalite kontrolü - Mete, Hanzade (My University, 2004)
Radyokolloidler, nükleer tıpta tanı ve tedavi amacı ile kullanılmaktadır. Bu çalışmada, karaciğer, dalak ve kemik iliği sintigrafileri uygulamalarında yaygın olarak kullanılan, radyokolloidlerden 99mTc-Kükürt Kolloid, jelatin stabilizatörü kullanılarak hazırlanmış ve hazırlanan radyokolloidin özellikleri incelenmiştir. Teknesyum-99m Kükürt Kolloid'in tanecik büyüklüğünü tanımlamak için "Düşük Açılı Yumuşak Saçılmalı Lazer Monokromatik Lazer Tekniği" kullanılmış ve bu teknikle yapılan analizlerde, radyokolloid taneciklerinin tamamının 1.25 um' den küçük ve çoğunluğunun 0.40-0.65 um arasında olduğu bulunmuştur. Hazırlanan radyofarmasötiğin, radyokimyasal saflığı kağıt ve hızlı ince tabaka kromatografisi (ITLC) kullanılarak %99,5±0,3 olarak bulunmuş ve nükleer üp çalışmaları için aranılan özelliklere uygun olduğu görülmüştür. Kükürt Kolloid çözeltisinin kararlılığı, oda sıcaklığında bir radyofarmasötik kiri halinde Teknesyum-99m Kükürt Kolloid'in hazırlanması ile başarıyla sağlanmış ve kitin 3 ay süresince kararlılığını koruduğu ispatlanmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004
Keywords: Nükleer tıp ve radyoaktivite; Radyonüklüdler ve teknesyum 99m; İdeal radyofarmasötik; İdeal radyofarmasötiklerde yapılan kalite kontrolleri; 99m Tc-kükürt kolloid ve karaciğer