Asma tavanların akustik yönden incelenmesi - Mütevellioğlu, Gülser (My University, 1995)
Bu çalışmada, asma tavanlar, mimari akustiğin hem gürültü denetimi hem de hacim akustiği konuları için önemli olduğundan, incelemeler bu iki konuda yapılmıştır. Çalışma 3 bölümden oluşmuştur. 1. bölümde, Asma tavan gereçleri ve bu gereçlerin akustik yönden etkinliği incelenmiştir. 2. bölümde, Asma tavanlar hacim akustiği yönünden, hacmin yansışım süresinin belirlenmesi, doğrultulu yansımalar ve özellikle ilk yansımalarla dolaysız sesin yeğinliğinin arttırılmasındaki etkileri, ayrıca asma tavan elemanlarının yüzey dokuları ve boyutları ile ilgili sessel olaylar incelenmiştir. 3. bölümde, Yapı içi gürültülerinin yapı ile ilgili denetiminde asma tavanların etkileri incelenmiştir. Asma tavanların, hacmin toplam yutuculuğunun arttırılması dolayısıyla yansışmış ses düzeyinin azaltılması ve sesin geçmesinin en aza indirilmesi için düşeyde ve yatayda ses geçirmezliğin arttırılması üzerindeki etkileri anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1995
Keywords: Asma tavanlar; Hacim akustiği; Gürültü denetimi