Müzecilik eğitiminde yeni eğilimler türkiye'de müzecilik ve mesleki eğitim - Kartaler Çınar, Yeşim (My University, 2009)
Toplumların tarih boyunca yaşadıkları politik, ekonomik ve sosyo-kültürel değişim süreçleri müzelerin toplumdaki rollerini ve işlevlerini değiştirmiştir. Müzeler örgütsel yapılarını bu işlevleri etkin bir biçimde gerçekleştirebilmek için yeniden biçimlendirmişlerdir. Müzelerdeki uzmanlık alanları da bu ihtiyaçlara cevap verecek biçimde çeşitlenmiş ve müzecilik bir meslek olarak giderek önem kazanmaya başlamıştır. Günümüzde, müze-toplum ilişkisinin yeni bir boyut kazanmasıyla iletişim ve yeni liberal ekonomi politikaları nedeniyle kaynakları etkin kullanma ve kaynak yaratma ihtiyaçlarına yönelik olarak, yönetim bilimleri de arkeoloji ve sanat tarihi gibi koleksiyon odaklı uzmanlık alanlarının yanı sıra müzenin başlıca uzmanlık alanları arasında yerini almıştır. Müzenin giderek kendine özgü bir metodolojisinin ve araştırma alanının oluşmasıyla müzebilim bağımsız bir akademik disiplin olarak ortaya çıkmıştır. Müzelerde çalışabilmek için gerekli uzmanlaşmayı sağlayacak mesleki eğitim olanakları bu doğrultuda artmış, müzenin sürekli olarak kendini yenileyen doğası nedeniyle eğitimin meslek hayatı boyunca kesintisiz bir biçimde sürdürülmesi zorunluluk haline gelmiştir. Tüm bu farklı uzmanlık alanlarının bir dilbirliği içerisinde müzeyi bir bütün olarak algılayabilmeleri için yüksek lisans düzeyinde müzebilim eğitiminin mesleki eğitimdeki yeri ve önemi ise giderek önem kazanmıştır.Bu tezin temel amacı, mesleki eğitimde müzebilimin yeri ve önemini ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak tez kapsamında müzeciliğin bir meslek olarak ve müzebilimin bir disiplin olarak kabulü ve gerekliliği vurgulanmış, müzecilikte mesleki eğitimin ve müzebilim eğitiminin öneminin altı çizilmiştir. Çağdaş bir anlayışla mesleki ihtiyaçlara yanıt verecek müzebilim eğitim programlarının hazırlanmasına katkıda bulunmayı ve kaynak oluşturmayı hedefleyen tez kapsamında, müzelerin uzmanlık alanlarının çeşitlenmesine paralel olarak mesleki eğitim olanakları ve müzebilimsel açıdan tesis edilmiş olan yüksek lisans programlarının yapısı incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2009
Keywords: Türk müzeciliği; Müzecilik eğitimi; Türkiye'de müzebilim