Demir çelik sektöründe toplam kalite yönetiminin incelenmesi - Yılmaz, Burçin (My University, 2000)
Toplam Kalite Yönetimi, tüm çağdaş yönetim ilkelerini içeren kalite odaklı bir yönetim sistemidir. "İnsan, müşteri, süreç ve sürekli gelişim", bu yönetim sisteminin temelini oluşturan en önemli kavramlardır. Kalite güvence sistemleri, bu yönetim sistemi içinde önemli bir yere sahiptirler. Toplam Kalite Yönetimi, kuruluşların değişken ekonomik koşullara uyum sağlayabilmeleri ve diğer firmalar ile rekabet edebilmeleri için alternatif bir yönetim sistemidir. Bu yönetim sistemi, çalışanların, müşterilerin, tedarikçilerin ve toplumun ihtiyaçlarının karşılanmasında kuruluşlara önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada amaç, ham demir-çelik üreten kuruluşların Toplam Kalite Yönetimi uygulamalarının incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda, Türkiye'deki ham demir-çelik üreticileri tespit edilmiştir. Bu üreticiler içinde yer alan kuruluşların yönetim yapıları, Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili uygulamaları doğrultusunda incelenmiş ve hepsinin Toplam Kalite Yönetimi'ne henüz geçiş aşamasında oldukları anlaşılmıştır. Toplam Kalite Yönetimi'ne geçiş aşamasında olan bu kuruluşlardan biri de ERDEMİR'dir. Bu kuruluş, "TÜSİAD-KalDer Özdeğerlendirme Kriterleri" doğrultusunda incelemeye tabi tutulmuş ve bu kuruluşun Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili çalışmaları değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmenin bir sonucu olarak demir-çelik kuruluşlarının fonksiyonel organizasyon odaklı yönetim sisteminden, süreç yönetimi odaklı Toplam Kalite Yönetimi'ne geçmeleri gerektiği anlaşılmıştır. Toplam Kalite Yönetimi'ne geçiş için iyileştirilmesi gereken alanları belirlemek için kuruluşlar, özdeğerlendirme yapmak durumundadırlar.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2000
Keywords: Toplam kalite yönetimi; Demir çelik sektörü; Kalite güvence sistemleri; Demir- çelik kuruluşları