The effect of gravitational clustering on the galaxy evolution - Çağlar, Turgay (My University, 2016)
Uzay bilimlerinde ki teknolojik gelişmelerle birlikte artık uzayın uzak uçlarındaki sıcak plazma yayılımları ile ilgili kesin kararlar verebiliyoruz. Nasa'nın Chandra ve Esa'nın XMM-Newton uydularındaki yüksek çözünürlüklü kameralar sayesinde, artık evrenin sırlarını 5 arcsecond uzaklığında ve birkaç ev dolaylarında ki enerji çözünürlüğünde inceleyebiliyoruz. Bu çalışmayı, yakın (z<0.025~105 Mpc) iki küme olan A400'e ve A3581'i saran sıcak plazma ile bu kümelere ait galaksilerin arasındaki etkileşimleri anlamak için seçtik. Her galaksi ayrı bir fiziksel özelliğe sahip olduğundan, görüş alanımızda ki nokta kaynakların kimliklerini saptamak için çok bantta nokta kaynak tespiti uyguladık. 64 adet X-ray nokta kaynak ESA'nın XMM-Newton uydusunun EPIC-PN kamerası tarafından tespit edildi. Tespit Edilen Kaynaklar Lockman Boşluğunda ki alan galaksileri ile karşılaştırıldı. Birleştirilmiş kaynaklar akının bir fonksiyonu olarak Log(N)-Log(S) yöntemiyle 2-10 keV aralığında ölçüldü. İstatistiksel olarak yetersiz nokta kaynaklar X-ray renk diyagramına göre sınıflandırıldı.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016
Keywords: Galaksi; Sıcak Plazma; Galaksi Kümeleri; X-ray; Uydu