Yirminci yüzyılda barınma kültürünün tüketim örüntüleri bağlamında değişimi - Çizmeci, Füsun (My University, 2001)
Barınma kültürü, tarih boyunca mekansal anlamda organize edilmiş yaşam şekli olarak ele alınmıştır. Dolayısıyla mekan kurgulan ve planlama ilkeleri incelenmesi ile, barınma kültüründeki değişimin izini sürmek mümkün olmuştur. Ancak barınma Kültürünün değişimi incelenirken mekan kurgusu kadar, bireylerin gündelik yaşamlarını sürdürmelerine yön veren ve mekanı biçimlendiren konut donatılarının gelişimi de göz ardı edilmemelidir. Konut donatılarının ev yasanıma dahil olması belirli tüketim kalıplan aracılığı ile gerçekleşmiştir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı, gelişmelerin öncülüğünü yapmış ve bu gelişmeleri daha sonra Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelere ihraç etmiş olan Batı Avrupa ülkeleri ve Amerika üzerinden 20.yüzyılda barınma örüntüleri değişimini, tüketim örüntüleri bağlanımda incelemek olmuştur. Modern ve postmodern barınma örüntüleri şeklinde iki ayrı bölümde incelenen çalışmanın içeriği, dönemsel olarak barınmama kültürünün gelişimi, bu gelişmelerin birim konut ölçeğinde mekan organizasyonuna etkileri ve konut donatılarının gelişiminin irdelenmesi sonucunda oluşturulmuştur. İki savaş arası dönem ve II. dünya savaşı sonrası dönem olarak ele alman ilk bölümde barınma kültüründeki değişim, tüketim örüntülerinin kitleselleşmesi üzerinden, ikinci bölümde ise kitleselleşen tüketim örüntülerinin çeşitlenmesi üzerinden anlatılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Modern barınma kültürü; Postmodern barınma kültürü: kitleselleşen tüketim örüntülerinin çeşitlenmesi; Tüketim örüntülerinin kitleselleşmesi; Kitleselleşen tüketim örüntülerinin çeşitlenmesi