ERP, kurumsal kaynak planlaması - Altınkeser, Hakan (My University, 1999)
Kuramsal Kaynak Planlaması firmalara içinde bulundukları piyasa koşularında çağın gereklerine uyma, bilgi çağını yakalama, modern bir yönetime kavuşma, kaynakların etkin kullanımı gibi yararlan ile rekabet etmelerinde araç olan sistemlerdir. 19901ı yıllarda değişen rekabet şartlarının firmaları ittiği yeni arayışlar ERP sistemlerinin doğmasına neden oldu. Özellikle küreselleşmeye paralel olarak, hızla yaygınlaşan çok uluslu firmalar, entegrasyon gereksinimini ciddi olarak yaşamışlardır. Entegrasyon, ancak faaliyetleri destekleyen bilginin entegre edilmesi ve ulaşılabilir kılınması ile mümkündür. Bu da MRP II'yi aşan daha üst düzey bir bilgi entegrasyonu demektir ki, bunu da ERP kavramı ifade etmektedir. Bu sistemler MRP ve MRP II sistemlerinin 1990'lı yıllardaki yeni yüzüdür. ERP sistemlerinin doğuş nedenleri, gelişim süreçleri, sistematiği birinci bölümde ayrıntılarıyla ele alınmıştır. ERP sistemleri kurumların bilgi teknolojisinin en son yeniliklerinden yararlanmalarını mümkün hale getirmiştir. İstemci/sunucu mimarileri, dördüncü kuşak programlama dilleri, ilişkisel veri tabanı sistemleri (RDBMS), grafik kullanıcı arayüzleri, ve açık sistemler bilgi teknolojisinin yenilikleri ile hız, güvenirlik, etkinlik ve kolaylık sağlanmıştır. ERP sistemleri modüler bir yapıya sahiptir. Her modül belirli fonksiyonları yerine getirir. ERP bu modüllerin entegrasyonu ile meydana gelir. ERP kurulumunda da modüler yapı kolaylık sağlar. Ancak ERP'nin başarısı tüm modüllerinin kurulumunun tamamlanmış olmasına ve entegrasyonun sağlanmasına bağlıdır. ERP yazılım pazarı giderek büyümektedir. Kısa sürede ulaştığı bugünkü nokta hayret verici olmakla beraber ERP sistemlerinin firmalarca mutlak kabul görmesi anlamına da gelmektedir. Bu pazar henüz doyum noktasına ulaşmaktan çok uzaktır. Yeni yazılım, danışmanlık ve donanım firmaları pazara girme çabasındadır. ERP sistemlerinin başarısı büyük ölçüde kurulumla belirlenmektedir. Teorisi ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın, kurulumda çıkabilecek küçük problemler telafisi çok pahalı ve zaman alıcı olan çözüm gerektirmekte, hatta bazen çözümsüz olmaları nedeniyle ERP sistemlerini başarısızlığa götürmektedir. ERP kurulumunun firmaların bu işe yatırdıkları büyük bütçelerin geri dönüşümünü sağlamada büyük öneme sahiptir. Son bölümde bir firmada ERP sistemine ait iki modülün kurulumu çalışmalarından örnekler verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1999
Keywords: Kurumsal kaynak planlanması; bilgi sistemleri modüler yapı