Sulu çözeltilerden Cu(II) adsorpsiyonunun incelenmesi - İnan, Gözde (My University, 2013)
Bu çalışmada, adsorban olarak kalsiyum karbonat (CaCO3) ve kalsiyum fosfat numuneleri ıslak çöktürme yöntemi ile üretilmiş ve FT-IR, BET ve TG/DTA analizleri ile karakterize edilmiştir. Üretilen adsorbanların Cu(II) adsorpsiyonuna başlangıç Cu(II) konsantrasyonu, adsorban miktarı, sıcaklık ve pH gibi farklı parametrelerin etkisi incelenmiştir. Kalsiyum karbonat adsorbanı için maksimum Cu(II) adsorpsiyon kapasitesi 1.11 mg/g olarak 5 mg/L Cu(II) konsantrasyonunda elde edilmiştir. Kalsiyum fosfat numuneleri için maksimum Cu(II) adsorpsiyon kapasitesi 35°C'de ve pH 5.6'da 22.05 mg/g olarak elde edilmiştir. Denge verilerinin Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermlerine uygunluğu araştırılmıştır. Langmuir izoterm modelinin deneysel verilere daha uygun olduğu görülmüştür. Hesaplanan termodinamik parametreler (-G°, -H° ve -S°) adsorpsiyon prosesinin kendiliğinden gerçekleştiğini ve endotermik olduğunu göstermiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013
Keywords: Adsorbsiyon; Bakır; İzoterm; Termodinamik