Entelektüel sermaye ile proje vatandaşlığı davranışı arasındaki ilişki - Duman, Emiralp (My University, 2019)
Bir yanda entelektüel sermayenin, öbür yanda bir geçici sistem olarak projelerin şöhreti, geçtiğimiz on yıllarda akademisyenler ve pratisyenler arasında oldukça arttırmıştır. Bu tez çalışması firmaların entelektüel sermayesi ile çalışanlarının proje vatandaşlığı davranışı arasındaki ilişkinin varlığını nicel olarak araştırmaktadır. Bu amaçla, çeşitli sektörlerden 225 adet proje çalışanıyla anket çalışması gerçekleştirilmiş ve çalıştıkları firmanın entelektüel sermayesi ve gerçekleştirdikleri proje vatandaşlığı davranışlarına dair sorular sorulmuştur. Entelektüel sermayenin proje vatandaşlığı davranışının farklı boyutları üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda entelektüel sermaye ile proje vatandaşlığı davranışı arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, bu ilişkinin çalışanların yaşı tarafından düzenlendiği de tespit edilmiştir. Öte yandan, çalışan cinsiyetinin bu ilişkiyi düzenleyici bir etkisi tespit edilememiştir. Bulgular tartışılmış, pratiğe katkısı gözden geçirilmiştir. Olası gelecek çalışmalara dair bir yol çizilmiştir. Bir yanda entelektüel sermayenin, öbür yanda bir geçici sistem olarak projelerin şöhreti, geçtiğimiz on yıllarda akademisyenler ve pratisyenler arasında oldukça arttırmıştır. Bu tez çalışması firmaların entelektüel sermayesi ile çalışanlarının proje vatandaşlığı davranışı arasındaki ilişkinin varlığını nicel olarak araştırmaktadır. Bu amaçla, çeşitli sektörlerden 225 adet proje çalışanıyla anket çalışması gerçekleştirilmiş ve çalıştıkları firmanın entelektüel sermayesi ve gerçekleştirdikleri proje vatandaşlığı davranışlarına dair sorular sorulmuştur. Entelektüel sermayenin proje vatandaşlığı davranışının farklı boyutları üzerine etkisi değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda entelektüel sermaye ile proje vatandaşlığı davranışı arasında anlamlı ve olumlu bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca, bu ilişkinin çalışanların yaşı tarafından düzenlendiği de tespit edilmiştir. Öte yandan, çalışan cinsiyetinin bu ilişkiyi düzenleyici bir etkisi tespit edilememiştir. Bulgular tartışılmış, pratiğe katkısı gözden geçirilmiştir. Olası gelecek çalışmalara dair bir yol çizilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019
Keywords: Entelektüel sermaye; Proje vatandaşlığı davranışı; Geçici sistemler; Örgütsel vatandaşlık davranışı