Isı çekişli akışkan yataklarda düşük kaliteli linyitlerin yanmasının modellenmesi - Mançuhan, Ebru (My University, 1997)
Linyitlerimizin, yüksek uçucu madde, yüksek kükürt ve kül içeriği ile düşük ısıl değere sahip olması yakılacağı sistem tasarımlarında bazı sorunlara neden olmaktadır. Bütün bu olumsuzlukları en az düzeye indirebilecek olan akışkan yataklı yakıcılar, düşük kaliteli linyitlerimizin daha verimli bir şekilde değerlendirilmesini sağlayarak, ülke ekonomisine katkıda bulunurken hava kirliliği probleminin çözümüne de yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada, daha önce aktif yatak için geliştirilen model daha iyileştirilmiş ve serbest bölge reaksiyonları ilave edilerek Türk Linyitlerinin akışkan yataklı yakıcıda davranmalarını belirleyen bir model geliştirilmiştir. Gerçekleştirilen model ile öncelikle kararlı halde yatak içerisinde mevcut yarı kok taneciklerinin boyut dağılımı ve kütle kesri bulunmuştur. Katı taneciklerin aktif yatak ve serbest bölge boyunca hareketleri modellenmiş, ayrıca serbest bölgeye fırlatılan taneciklerin konsantrasyonu, boyut dağılımı ve bekleme süreleri belirlenmiştir. Model bazı işletme parametrelerinin, yatak ve serbest bölgedeki gaz konsantrasyonlarını ve sıcaklık dağılımlarını nasıl etkilediğini tahmin edebilmektedir. Model sonuçlarının bir kısmı literatürde mevcut deneysel ölçümler ile karşılaştırılmış ve akışkan yataklı yakıcılar için uygunluğu incelenmiştir.
Tez (Doktora) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1997
Keywords: Akışkan yataklı yakma sistemleri; Akışkanlaştırma