Dökümde akıcılık ve akıcılığı etkileyen faktörlerin araştırılması - Aslandoğan, Rasül (My University, 2009)
Döküm tekniğinde parça yapısını ve kalitesini etkileyen etkenlerden en önemlileri katılaşma ve akıcılıktır. Ergimiş metalin kalıp içerisinde belirli koşullardaki karmaşık davranışı, sıcaklık ve malzeme bileşimi gibi çeşitli faktörlerin etkisi altındadır.Bu çalışmada döküm tekniğinde akıcılık kavramı ve akıcılığı etkileyen faktörler geniş bir literatür taraması ile araştırılmış ve malzeme bileşiminin akıcılığa etkisi deneysel çalışmalar ile test edilmiştir. Yapılan deneysel uygulamalarda öncelikle AISI 1040 alaşımsız çeliği belirli döküm şartlarında spiral kalıpta dökülerek akıcılığı ölçülmüştür. Daha sonra alaşımsız çeliğe çeşitli oranlarda Cr ve Ni ilavesi ile aynı döküm şartlarında dokuz adet daha döküm yapılarak akıcılıklar ölçülmüş ve sonuçlar yorumlanmıştır. Döküm tekniğinde akıcılığı artırıcı en önemli etken sıcaklıktır. Çelik dökümlerde alaşımsız çeliğe Cr ve Ni ilavesi çeliğin akıcılığını artırarak spiral kalıpta katılaşmadan daha fazla yol almasını sağlamıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Döküm; Akıcılık; Katılaşma