Toplam kalite yönetimi ile değişim mühendisliği yaklaşımlarının eşgüdümü üzerine bir inceleme - Akkaya, Akgür (My University, 1998)
İşletmeyi tümden ele alarak, geniş kapsamlı olarak uygulama yapmak ta mümkündür. Bu iki durum, işletmenin içinde bulunduğu şartlarla ilgili olup, durum neyi gerektiriyorsa, ona göre karar vermek gerekmektedir. Netaş firması üzerinde yapılan vaka çalışmasında, faaliyetini kârlı şekilde yürüten işletmenin, aksayan bazı temel süreçlerinde Değişim Mühendisliği uygulaması, halen yürürlükte olan TKY'nin şemsiyesi altında ele alınmış ve uygulanmıştır TKY'nin kendi içindeki faaliyetlerin eş güdümü ile Değişim Mühendisliği yaklaşımında sağlanması gereken eş güdümleme ve iki yaklaşımın arasındaki eş güdümleme itibariyle konuya eğilmek gerekmektedir. Günümüzde eş güdümleme, çok büyük ölçüde bilişim sistemlerinden yararlanarak dahili "internet" anlamında sağlanan network bağlantılarıyla sağlanmaktadır. Örneğin Netaş'ta 1650 kişinin her birine birer bilgisayar bağlandığı anlaşılmıştır. Diğer yandan 150 civarında ekip mevcut olduğu, bunların konularında büyük ölçüde işbirliği halinde ve işlerinde gerekli yetkilerle donatıldığı anlaşılmaktadır. Bir yandan elektronik bilgi transferi olanağı, diğer yandan yüz yüze hiyerarşik oluşumun en aza indirildiği, hatta yok edildiği ortamlarda yaratılan beraberliklerin sağladığı eş güdümleme ortaya konabilmektedir. Tam yetki devri, ekip ve liderlik anlayışı, elektronik bilgi alış verişi kolaylığı, yüz yüze temasların azamileştirildiği ortamlarda eş güdümleme kendiliğinden optimum düzeye ulaşmaktadır, denebilir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1998
Keywords: Toplam kalite yönetimi ve değişim mühendisliğine ilişkin temel kavramlar; Toplam kalite yönetiminin öğeleri ve bazı önemli kriterler; Değişim mühendisliğinin temel yönelimleri