Aydınlatmada enerji değerlendirmesi yapan programların incelenmesi ve değerlendirilmesi - Cilasun, Arzu (My University, 2011)
Lamba ışığı ile aydınlatmada tüketilen enerji çeşitli standartlar uyarınca değerlendirilebilmektedir. Aydınlatma enerjisinin değerlendirilmesi, bu standartlara uygun hesaplama yapan bilgisayar programları aracılığı ile kısa sürede ve kolayca gerçekleştirilebilmektedir. Bu çalışmada, dört bilgisayar programının enerji değerlendirme özellikleri ele alınmıştır. Farklı programlar ile ulaşılan sonuçların birbiri ile karşılaştırılması, üç ayrı aydınlatma düzeninin kurulduğu örnek bir büro hacmi aracılığı ile yapılmıştır. Çalışma genel olarak,? aydınlatma programlarında enerji değerlendirmesi yaparken kullanılan standartları tanıtmak, genel tanımlara değinmek,? `DIALux 4.9', `ReluxEnergy 2010.2.6', `ecoCALC 1.0.01' ve `VIVALDI 1.5.03' programlarının aydınlatma enerjisi değerlendirmesine yönelik özelliklerini aktarmak,? söz konusu programların enerji değerlendirme yöntemlerini birbirleri ile karşılaştırmak,? bir örnek büro hacminde yalnızca yapay (lamba ışığı ile) aydınlatmanın ve günışığı destekli yapay aydınlatmanın (bütünleşik aydınlatma) yapıldığı koşullarda, farklı program/standart/denetim sistemi/aydınlatma aygıtı türü kullanıldığı durumlara ait sonuçları sunmakolmak üzere dört ana bölümde toplanabilir.Programların tanıtımı bölümünde, DIALux 4.9, ReluxEnergy - 2010.2.6, ecoCALC 1.0.01. ve VIVALDI 1.5.03 programlarının enerji değerlendirme özellikleri ayrı ayrı tanıtılmıştır.Programların karşılaştırılması bölümünde, söz konusu dört programın enerji değerlendirmesi yaparken izledikleri yol, kullandıkları veriler ve sonuç olarak verdikleri çıktılar karşılaştırmalı olarak incelenmiştirÖrnek büro hacminde yalnızca yapay aydınlatmanın kullanıldığı koşullarda, aydınlatma kontrolünün uygulandığı ve uygulanmadığı durumlar için enerji değerlendirmesi ayrı ayrı yapılmıştır. Günışığı aydınlığının dikkate alındığı koşul için aydınlatma kontrolünün uygulandığı durum için işlem yapılmıştır. Farklı standart, program ve veri kullanımının enerji değerlendirme sonuçlarına nasıl yansıdığı irdelenmiştir.Anahtar Kelimeler: Enerji Değerlendirmesi, DIALux, ReluxEnergy, ecoCALC, VIVALDI
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011
Keywords: Enerji değerlendirmesi; DIALux; ReluxEnergy; ecoCALC; VIVALDI