Yer seviyesi ozon kirliliğine neden olan parametrelerin İstanbul ili için incelenmesi - Tozsin, Güler (My University, 2003)
Endüstrileşme ve taşıt sayısının artmasına paralel olarak havaya verilen kirletici miktarı daartmaktadır. Yer seviyesi ozonu ortama verilen bu kirleticilerden azot oksitler vehidrokarbonlar gibi birincil kirleticilerin güneş enerjisi eşliğinde fotokimyasal reaksiyonlarısonucu oluşmaktadır.Uzun yıllardır taşıtlar, endüstriyel tesisler ve evsel kaynaklar ozon öncü maddelerini havayavermektedirler. Ancak ozonun meydana gelmesi için gerekli olan güneş enerjisinin yazaylarında fazla olması, ozon kirliliğinin mevsimsel bir problem olarak yaz aylarındakarşımıza çıkmasına neden olmuştur.İstanbul'da yapılan ölçüm sonuçları da yaz sezonunda ozon seviyesinin yüksek olduğunugöstermektedir. Özellikle öğle saatlerinde ozonun maksimum seviyelerde olduğu ölçülmüştür.Akşam saatlerinde ise ozon tekrar düşüş göstermektedir.Bu çalışma kapsamında günümüzde gelişmiş ülkelerde sınır aşan bir kirletici parametre olaraktanımlanan ozonun oluşturduğu pik değerler incelenmiştir. Ozon konsantrasyonununartmasına neden olabilecek kirletici parametreler ile meteorolojik faktörlerin ilişkisinebakılarak ozonun farklı saatlerdeki davranışı incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2003
Keywords: Hava kirliliğinin tanımı ve kaynakları; Ozon kimyası; İstanbul’da ozon kirliliği; İstanbul imisyon ölçüm sonuçlarının değerlendirilmesi; Ozon kirliliğini azalta yolları