Yönetim muhasebesi açısından kalite maliyetleri ve kontrolü - Özen, Abdullah (My University, 1996)
Yerli ve yabancı dilde yazılmış kitap, makale ve diğer kaynaklardan yararlanılarak hazırlanan çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kalite maliyeti kavramı ve ortaya çıkışı açıklanmaktadır. Kalite Maliyetlerini oluşturan alt bileşenleri bu bölümde çok detaylı bir şekilde incelenmektedir. İkinci bölümde iş hayatında anlam kargaşasının olduğu Kalitenin Ekonomikliği, tasarım, uygunluk ve ömür kalitesi açısından incelenmekte ve kalite kazanç ilişkisi somut örneklerle açıklanmaktadır. Üçüncü bölümde ise tez çalışmamızın esas konusunu teşkil eden Kalite Maliyetlerinin Yönetim Muhasebesi açısından olaya yaklaşımı ve ürün maliyet yapısının sınıflandırılması yer almaktadır. Bu bölümde işletmelerde Kalite Maliye't Sisteminin kurulmasının önemi Kalite ve Muhasebe Departmalarının birbirleri ile etkileşimi, yönetimin gözlemi ve Kalite Maliyetlerinin yönetimi üzerinde durulmaktadır. Çalışmamızın dördüncü bölümünde Kalite Maliyet Programı, hazırlanması ve dikkat edilmesi gerekli olan hususlar, analizleri, bütçe ve raporları, analiz teknikleri ve tahmini yer almaktadır. Beşinci ve son bölümde ise. Ar çelik İşletmeleri ' nde uygulanmakta olan Kalite Maliyetlerinin ve Raporlarının içeriği üzerinde durulmakta gerekli bilgilerin hangi kaynaklardan toplanacağı, raporlanacak maliyet kalemlerinin nasıl hesaplanacağı, görev ve sorumluluklar ile dokümantasyon tarifi detaylı olarak yapılmaktadır. Söz konusu beş bölümü, çalışmada elde edilen sonuçların izlendiği sonuç kısmı izlemektedir. Çalışmamız, ürününü uzun dönemde rekabetçi ortam içinde satmak isteyen orta ve geniş çaplı işletmelerde, kalitenin ekonomik olarak elde edilmesi, geliştirilmesi ve bu olgunun sürekliliğini sağlamak amacına yönelik olarak hazırlanmıştır. Kalitenin ölçülmesi, parasal değerlere dönüştürülmesi, bu değerlerin yönetim muhasebesi sistemi içinde diğer kalemlere göre analiz edilmesi, kalitenin ve üretim işlemlerinin geliştirilmesi çalışmamızın esasını oluşturmaktadır. Gerek üretim, gerekse hizmet şirketlerinin kalite ve kalite maliyetlerini optimum düzeye getirmeleri için. Toplam Kalite Yönetimi anlayışını bir yaşam biçimi olarak düşünmeleri zorunlu hale gelmiştir. Böyle bir anlayışla kalite ve kalite maliyetleri şirket çalışanlarınca hedef olarak görülen kavramlar haline getirilmeli, kalitenin de ekonomisinin olduğu gerçeği unutulmamalı ve şirket kararlarına yön vermek amacı ile köklü bir Kalite Maliyet Sistemi oluşturulmalıdır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996
Keywords: Kalite maliyetleri hakkında genel açıklamalar; Kalitenin ekonomikliği; Kalite maliyetleri ve yönetim muhasebesi; Kalite maliyet programı analizleri ve raporları