Ahşap yığma sistem kuruluşu ve gelişmiş üretim yönteminin incelenmesi - Tunçkol, Pınar (My University, 2012)
Kolay elde edilebilen ve doğal bir malzeme olan ahşap, ormanların yoğun olduğu bölgelerde eski çağlardan itibaren insanların barınmak için ürettikleri yapıların hammaddesi olmuştur. Dünyanın farklı yerlerinde, ağaç gövdelerinin basit bir şekilde üst üste konarak köşelerde birbirine geçirilmesiyle inşa edilmiş kütük yapı örneklerine ve kalıntılarına rastlanmaktadır. En eski yapım sistemlerinden bir tanesi olan bu sistem, günümüzde geleneksel (el yapımı) ve gelişmiş (makineli) olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanabilmektedir. Ön üretim teknolojisinin uygulandığı gelişmiş yöntemde fabrika ortamında kontrollü olarak üretilen yapı malzemeleri, inşaat alanına getirilerek projeye göre monte edilmektedir. Bu tez kapsamında gelişmiş, makineli üretim yöntemi ele alınmıştır. Sistemin genel özelliklerinden bahsedildikten sonra, bu konuyla ilgili çalışanlara rehber niteliğinde bir kaynak oluşturmak amacıyla, makineli yönteme göre inşa edilen ahşap yığma sistem elemanları ve bunların farklı yapım yöntemleri anlatılmış, ardından makineli yöntemle üretilen bir ahşap yığma yapının üretim aşamaları incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2012
Keywords: Ahşap; Ahşap yapı; Ahşap yığma isitem; Kütük ev; Tomruk ev; Kütük yapı