Bazı indol türevlerinin kemoenzimatik sentezleri - Çağlar, Kıvılcım (My University, 2009)
Tetrahidroindoller, kolay aromatize olmalarından dolayı farmakolojik olarak önemli vindolin, vindoresin gibi birçok alkoloidin öncü maddelerini temsil etmektedir. Son yıllarda ilaç endüstrisinde, kiral ilaçların kullanımının artmış olması, biyolojik olarak yüksek aktiviteye sahip bu moleküllerin, optikçe saf formlarının elde edilmesini önemli hale getirmiştir. Bu çalışmada, tetrahidroindol türevi bileşiklerin, mangan (III) asetat ve potasyum permanganat katalizörlüğünde oksidasyonu yapılarak, lipaz kaynaklı enzimlerle enantiyo seçimli hidrolizleri gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada amaç, lipaz enzimleriyle yüksek enantiyomerik saflığa sahip indol türevleri elde etmek ve kullanılan farklı çözücülerin enantiyo seçiciliğe olan etkisini belirlemektir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: İndol; Lipaz; Enantiyo seçimli sentez