Dış duvar kaplama ürünlerinin seçiminde ürün bilgilerinin düzenlenmesi - Ağırbasar, Özlem Fahriye (My University, 2006)
Son yıllarda yapı üretimi ve sosyal yapıda izlenen değişimler ve bunun sonucunda gelişmegösteren yapı ürünleri alanındaki yeni buluşlar, teknolojiler, teknikler ve istemlerle pek çokyeni ürün geliştirilmiştir.Bunun sonucu olarak, ürün değerlendirilmesi ve seçimi konularındahızlı ve doğruya yakın bir kararın verilebilmesi için mimara yardımcı olacak, belirli yapıyaoturtulmuş bir yolun izlenmesi ve yeni bir takım araçların geliştirilmesi zorunlu halegelmiştir.Ürün seçimi ve kullanımı konusunda yapı üretim sürecinin farklı evrelerinde karar vericidurumundaki mimar, ürüne ilişkin yeterli düzeyde bilgiye istediği anda ulaşamamaktadır.Bu çalışmada ürün seçim yönteminin, ürün bilgilerine dayanarak seçeneklerin düzenlenmesive seçeneklerin bilgi tablolarının oluşturulması adımları ayrıntılı olarak incelenmiştir.Çalışmada ilk olarak dış duvar ve dış duvar kaplamaları tanımlanmıştır. Dış duvar kaplamaürünlerinin değişik şekillerde sınıflandırılmaları yapıldıktan sonra dış duvara etki edençevresel etmenler, dış duvarın işlev ve nitelikleri anlatılmıştır. Beklenen niteliklerdoğrultusunda ürün seçenekleri düzenlendikten sonra, ürün seçimini kolaylaştıracak, aynızamanda nitelikli ve amaca yönelik bilgi edinmeyi sağlayacak mimara yardımcı olmasıdüşünülen ürün bilgi tabloları hazırlanmıştır.Birçok ürünün bir araya getirilmesi sonucu ortaya çıkan yapıda, yüzey olarak en fazla alanıkaplayan ve doğrudan çevresel etmenler altında kalan yapı öğesi dış duvarlardır. Duvar çoğuzaman yapıya estetik bir anlam katmak ya da doğal ve yapay çevresel etmenlerin zararlıetkilerine karşı korunmak amacıyla dış duvar kaplama ürünleriyle kaplanır. Dış duvarkaplama ürünleri, yapının kullanım amaçlarına uygun olarak gereçlerine göre taş, seramik,metal, ahşap, cam, beton, sıva ve boya ya da plastik kökenli ve uygulamaları da değişikbiçimlerde olabilmektedir. Kaplama ürünlerinde önemli olan, estetik amacın yanında kaliteli,bakım ve onarım masrafları düşük, kolay uygulanabilirlik, atmosfer etkilerinden en azetkilenme, ısı, ses ve su yalıtımı sağlayabilme gibi özellikleri taşımalarıdır. Kullanıcıgereksinmelerini karşılamak, ürün seçiminde doğru ürün kararı verebilmek ve bununsonucunda yapısal konfor standartlarına sahip, sağlıklı yapıların oluşumunu sağlamak için buözelliklerin bilinmesi ve ürün bilgilerine ulaşılması gereklidir.Anahtar kelimeler: Dış duvar, kaplama ürünleri, sınıflandırma, ürün seçimi, ürün bilgileri,ürün tabloları
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Duvar-dış duvar; Dış duvar kaplamaları; Dış duvar kaplama ürünleri