Kalite ekonomisi ve bir uygulama - Korkmaz, Sevil (My University, 1993)
Ürün kalitesinin geliştirilmesi, üreticiler için çok önem lidir. Kalitenin önemi artarken, kalitesizlik maliyetleri gündeme gelmiştir. Ne yazık ki, pek çok maliyete göz yumul muş veya farkına varılmamıştır. Çünkü muhasebe sistemleri onları tanımlamak için tasarlanmamıştır. Bunun için kâlite- maliyet sistemi yaratılmıştır. Bir çok şirket kalite-mali- yet programlarını oluşturmaya başlamıştır. Kalite-maliyet sistemi, işletmede uygulanan kalite kontrol programlarında ki verimliliğin incelenmesini sağlar. Bu çalışmada, kalitesiz üretim ve neden olacağı zararlar anlatılmıştır. Bunun için işletmede etkin bir kalite-mali yet sisteminin kurulması gerekliliği vurgulanmıştır. İkinci bölümde, kalitenin önemi ve ve çağdaş kalite yakla şımlarına değinilmiştir. üçüncü bölümde, kalite-maliyet ilişkisi ve kalite-maliyet sisteminin sağlayacağı yararlar anlatılmıştı!. Kalitesizlik maliyetleri, önleme, değerlendirme, iç ve dış başarısızlık maliyetleri olarak sınıflandırılmış, ayrıntılı tanımları verilmiştir. Dördüncü bölümde, Kalite kontrol ve kalite-maliyet program- laıı ve sağlayacakla.! ı yaıaılar anlatılmıçtir. Kalitesizlik maliyetlerinin analizi iyin kullanılan en yay gın teknikler olan Trend ve Pareto analizleri beşinci bö lümde anlatılmıştır.vııı Son bölümde, bir işletmeden elde edilen bilgilerin ışığında kalitesizlik maliyetlerinin analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, konunun önemine değinilmiş, bu maliyetleri azaltmak için öneriler verilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1993
Keywords: Kalite; ekonomi