İnsan kaynakları uygulamaları açısından iş uyuşmazlıklarında dava koşulu olarak arabuluculuk - Aktolga, Meryem (My University, 2020)
Yargının iş yükünün fazla olması sebebiyle davaların uzun sürmesi, farklı çözüm yöntemlerine yönelimi artırmaktadır. Uyuşmazlıkların çözümünde alternatif yöntemlerden birisi de arabuluculuktur. İş hayatında sık sık uyuşmazlık yaşanması sebebiyle işle ilgili uyuşmazlıklarda arabuluculuk yöntemi kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı insan kaynakları yönetimi uygulamaları açısından iş uyuşmazlıklarında dava koşulu olarak arabuluculuğu araştırmaktır. Çalışmada literatür taraması yöntemi kullanılmış ve emsal kararlar paylaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlar işle ilgili uyuşmazlıklarda arabuluculuğa olan eğilimin arttığını göstermektedir. İşe son verme, tazminat ve alacaklar iş hayatında arabuluculuk konusunda en sık karşılaşılan örnekler olarak belirlenmiştir. Çalışmada elde edilen sonuçlar işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların etkili ve adil bir biçimde çözülebilmesi için arabuluculuğun uygun bir sistem olduğunu göstermektedir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020
Keywords: İş uyuşmazlıkları; Yargıda alternatif çözüm; Arabuluculuk