Çimento fabrikalarında alternatif yakıt olarak katı atıkların kullanımı - Tosun, Fatih (My University, 2006)
Çimento Fabrikalarında Alternatif Yakıt Olarak Katı Atıkların Kullanımı?Y.Müh. Fatih TOSUNÇimento sektörü, Türkiye'deki en önemli sanayi sektörlerinden biridir. Yüksek oranlardaüretim ve buna bağlı olarak yüksek miktarlarda fosil yakıt kullanımı, beraberinde büyük tozemisyonlarını, dolayısıyla hava kirlenmesini getirmektedir.Bu çalışmada, Türkiye'nin Avrupa Birliğine uyum sürecinde Avrupa'daki ve Türkiye'dekiçimento sektörü için getirilen çevre standartları ve bununla birlikte çimento üretimindekullanılan girdi ve çıktıların kimyasal bileşimleri ile alternatif yakıt olarak katı atıklarınkullanılması , çimento tozlarının toz tutuculardan önceki ve sonraki kimyasal bileşimleri, tozayrıştırılması için kullanılmakta olan arıtım sistemlerinin hangi ünitelerde yaygın olarakkullanıldığı, çimento fabrikalarında ana toz kaynakları ve döner fırın baca gazlarına ilişkinbilgiler verilmiştir.Bu bağlamda tezin 2.Bölümde Çimento üretimi ve aşamaları ile oluşan emisyonlar,3.Bölümde Çimento üretiminde kullanılan yakıt türleri, 4.Bölümde Avrupa Birliğinde durumdeğerlendirmesine yer verilmiştir. 5.Bölümde Türkiye'deki Çimento sektörünün durumdeğerlendirilmesi yapılmış, 6.Bölümde alternatif yakıt olarak katı atık kullanan çimentofabrikalarından örnek çalışmalara yer verilmiştir. 7.Bölümde atıkların ek yakıt olarakkullanılmasında uyulacak genel kurallar hakkında tebliğ ve uygulama örnekleri, 8.BölümdeAvrupa Çimento Birliği'nin (Cembureau) yapmış olduğu bir takım kabuller ile atıklarınçimento fırınları ile özel insineratörlerde yakılmasının CO2 emisyonu açısındankarşılaştırmasına yer verilmiştir.Anahtar kelimeler: Avrupa Birliği çevre direktifleri, çevre standartları, katı atık yönetimi,alternatif yakıt kullanımı, çimento sektörü.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2006
Keywords: Çimento üretimi; Çimento tesislerinde kullanılan yakıt türleri; Atıkların yakıt olarak kullanılması ve ilgili yasalar