Kent otellerinde ortak kullanım alanlarının incelenmesi: Talimhane bölgesi örneği - Gökdağ Aydıncı, Bircan (My University, 2009)
Altı bölümden oluşan tez çalışmasının birinci bölümünde, giriş başlığı altında amaç ve kapsama yönelik anlatım, araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemine yer verilmiştir. İkinci bölümde turizm kavramının tanımı yapılmış, turizmin İstanbul için öneminden söz edilmiş, sektörün gelişmesinde etkili olan faktörler irdelenmiştir. Günümüzde gelişmiş olan turizm türlerine değinilmiş, tezin konusunu oluşturan Talimhane otellerinin hizmet verdiği turizm türleri daha kapsamlı bir şekilde açıklanmıştır. İstanbul'da Turizm Bakanlığı'nın belirlemiş olduğu turizm bölgeleri liste şeklinde aktarılmıştır. Üçüncü bölümde "İstanbul ve Oteller" başlığı altında, otel tanımı ve sınıflandırmasından söz edilmiş, İstanbul'da otelciliğin gelişimi anlatılmış ve İstanbul'daki ilk otellerin açılışından günümüze kadar geçirdiği değişimlere değinilmiştir. Araştırmalar sonucu elde edilen tablolarla İstanbul'daki otel tipleri ve kent otellerinin önemi anlatılmıştır. Dördüncü bölümde Talimhane otellerinin kent otelleri olduğu göz önüne alınarak, kent otellerinde mekansal dağılım anlatılmıştır. Tez konusu kapsamında otellerin ortak kullanım alanları daha ayrıntılı irdelenirken, otellerin diğer mekanlarına da değinilmiş ve otel yapılarında mekansal dağılımın işlevselliği göz önüne alınarak tasarım kriterleri ele alınmıştır.Beşinci bölümde çalışma alanı olarak seçilmiş Talimhane otellerinin seçimi ve yöntemi anlatılmıştır. Öncelikle Talimhane'nin konumu, tarihsel süreci ve yapı karakterinden söz edilmiş, Talimhane'de turizmin gelişimi ele alınmıştır. Talimhane'nin ilk otelleri ve günümüzde işletilen mevcut oteller özellikleri ile anlatılmış, Talimhane yakın çevresi ile değerlendirilmiştir. 2004 yılında kentsel dönüşüm geçiren Talimhane'nin uygulama projesine değinilmiştir. Yatak kapasitelerine göre belirlenen otellerin yerinde analizi yapılmış, ortak kullanım alanların değerlendirmesi tablolar ile aktarılmıştır. Altıncı bölümde, önceki bölümlerde elde edilen verilerin analizi yapılarak sonuçlar çıkarılmıştır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Turizm; Turizm çeşitliliği; Otel; Otellerin ortak kullanım alanları