Tersine mühendislik ile üç boyutlu cisimlerden grafik modeller için veri eldesi - Çetinel, Murat (My University, 2008)
Tez çalışmasında, tersine mühendislik sürecinde fotogrametri yöntemi kullanıldı. Konu hakkında yeterli sayıda Türkçe kaynağın bulunmaması nedeni ile bu çalışmanın daha sonraki araştırmalar için bir temel oluşturması hedeflendi. Fotogrametrik yöntemin pratikte kullanımı için gerekli yazılım kodları oluşturuldu ve mevcut kodlar derlendi. Amatör bir fotoğraf makinesi ve Matlab yazılımı ortamında oluşturulan kodlar ile pratik uygulamaların gerçekleştirilebileceği gösterildi. Konu hakkında çalışacaklara yol göstermek adına, farklı uygulamalar için adapte edilebilecek esnek ve basit algoritmalar geliştirildi. Tez çalışmasının 1. Bölümünde, tersine mühendislik kavramı ve yöntemleri üzerine genel bilgiler verildi. Çalışmanın 2. bölümünde, tersine mühendislik için fotogrametri yöntemi genel hatları ile irdelendi. Fotogrametrik yaklaşımın, endüstriyel alanlardaki kullanımı, faydaları ve bu alanlardaki uygulama örnekleri Bölüm 3'te incelendi. 4. ve 5. Bölümde, çalışmanın sonundaki pratik uygulamayı gerçekleştirmek için gerekli teorik konular üzerinde duruldu ve konu ile ilgili temel algoritmalar anlatıldı. Çalışmanın 6. bölümünde, temel geometri ve basit objelerin üç boyutlu modellerini oluşturabilmek için çeşitli uygulamalar gerçekleştirildi. İzlenen aşamalar, karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların giderilmesi, bu bölümde basamak basamak irdelendi. Tez çalışmasının son aşamasında, Matlab yazılımı ortamında, örnek uygulamalar için kullanılan tüm algoritmaların derlendiği, bir kullanıcı arabirimi oluşturuldu. Tezin son bölümüne kadar irdelenen teorik konular ve uygulamaların pratikte nasıl gerçekleştirilebileceği, gerçek bir örnek ile gösterildi. Tasarlanan sistem ile ölçüm sonuçları ve basit üç boyutlu modeli elde edilen objenin, piyasadaki gelişmiş bir cihaz ile elde edilmiş olan verileri karşılaştırıldı. Elde edilen sonuçlar yorumlandı ve tasarlanan sistemin nasıl geliştirilebileceği üzerine öneriler ortaya konuldu.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2008
Keywords: Fotoğraflama cihazları; Ölçüm prosedürleri; Havacılık ve uçak sanayii; Görüntü tanım kümesinin dönüşümleri