Termoplastik boruların elektrofüzyon kaynağında dikiş kalitesini etkileyen faktörler ile uygulanan testlerin analizi - Özkan, Önder (My University, 2009)
Termoplastik borular, üstün özellikleri sayesinde kısa sürede tüm dünyada yaygınlık kazanmıştır. Günümüzde pek çok uygulama için uygun bir termoplastik boru malzemesi bulunmaktadır. Elektrofüzyon kaynağı özellikle basınçlı su ve gaz dağıtım hatlarında, polietilen boruların birleştirilmesinde kullanılır. Yöntem içlerinde direnç teli bulunan ekleme parçaları ile gerçekleştirilir. Birleştirme için gerekli ısı, füzyon süresi boyunca, direnç telinden elektrik akımı geçirilmesiyle sağlanır. Bu çalışmada öncelikle termoplastik boru sistemleri ve elektrofüzyon kaynağı tanıtılmıştır. Daha sonra bu kaynak yöntemi farklı kaynak parametreleri kullanılarak polietilen borular üzerinde uygulanmış, tahribatlı testler yardımıyla dikiş kalitesi araştırılarak sonuçlar irdelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: Elektrofüzyon kaynağı; Kaynak plastik borular; Aynak dikiş kalitesi