Yatay yüklü düşey kazıkların laboratuvar koşullarında modellenmesi ve hesap koşulları - Gültekin, Sami (My University, 2001)
Kazıklar ve kazıklı temeller yüzyıllardan beri insan oğlu tarafından yapı yüklerinin zemine güvenle taşıtılamadığı durumlarda kullanılmaktadır. Kazıklar, düşey basınç, düşey çekme ve yatay yündeki yükleri karşılamak amacı ile inşa edilmektedir. Son 50 yıl içinde kazıklar ve kazık grupları üzerinde, güvenilir tasarım yöntemleri geliştirmek için çok yoğun ve kapsamlı analitik ve deneysel çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çok sayıdaki model ve gerçek deneylerden kazık zemin davranışının analizi açısından önemli bilgiler elde edilmiştir. Bu tez çalışmasında ise, kohezyonsuz zeminlerde imal edilen yatay yük etkisindeki düşey kazıkların incelenmesi amacı ile laboratuvar koşullarında bir model deney çalışması yapılmıştır. Bu amaçla 0.022 m çapında, 0.75 m uzunluğunda boru kesitli bir alüminyumdan oluşturulan model kazık, bir kum tankına yerleştirilerek uygulanan yatay yükler altında oluşan şekil değiştirmeler ve deplasmanlardan kazık davranışı ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Laboratuvar deneylerinden elde edilen sonuçlar, teorik hesaplarla karşılaştırılarak aralarındaki ilişki belirlenmeye çalışılmıştır. Kazığın uygulanan yükler altındaki davranışı, kazık boyunca belirli derinliklere yerleştirilmiş olan şekil değiştirme ölçerlerden ve kazığın zemin dışında kalan kısmına yerleştirilmiş olan deformasyon saatlerinden elde edilen sonuçların değerlendirilmesiyle analiz edilmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001
Keywords: Yatay yüklü düşey kazıkların tasarımı ve analizi; Yatay yüklü düşey kazıklarda son taşıma gücünün bulunuşu; Yatay yüklü düşey kazıklarda deplasmanların tahmini; Yatay yüklü düşey kazıklar; Kazıkların laboratuvar koşullarında modellenmesi; Yatay yüklü kazıkların analiz yöntemleri; Yatay yer değiştirme; Eğilme momenti