Konteyner terminallerindeki taşıyıcı araçların liman verimliliği üzerindeki etkisinin simülasyon yoluyla analizi - Alp, Özge Nalan (My University, 2009)
Tedarik zinciri ve lojistik sistemlerinde deniz limanları ve konteyner terminalleri önemli bir yer tutmaktadır. Geminin rıhtıma varması ya da yükün karadan konteyner terminaline varması ile konteyner terminallerindeki süreçler başlamaktadır. Bu çalışmada, gemilerden konteynerlerin boşaltılması, gemilere konteynerlerin yüklenmesi ve konteynerlerin konteyner terminali içerisindeki hareketleri incelenecektir. Bu süreç içerisinde liman içi taşıma araçları çok önemlidir. Limanlarda kullanılan başlıca ekipmanlar, rıhtım vinçleri, alan vinçleri, kamyonlar ve forkliftler gibi araçlardır. Bu çalışmada liman için araç kullanımının liman verimliliği üzerindeki etkisi simülasyon tekniği ile analiz edilecektir. Analiz için Arena 10.0 simülasyon programı kullanılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bilgiler liman içinde kullanılan ekipmanların türlerinin ve sayısının elleçlenen konteyner miktarları ve liman verimliliği üzerinde etkili olduğunu göstermiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2009
Keywords: arena 100; konteyner terminalleri; dolu konteyner vinçleri