Performans değerleme aracı olarak toplam (dengeli) başarı göstergesi yöntemi (balanced scorecard) ve uygulama - Ergül, Alparslan Ertuğ (My University, 2005)
Bu tez çalışmasında bir performans yönetim sistemi aracı olarak Toplam (Dengeli) Basan Göstergesi Yöntemi (Balanced Scorecard) ele alınmakta ve model içerdiği süreçlerle birlikte bir performans değerleme aracı olarak ortaya konulmaktadır. Yapılan bu çalışmada, öncelikle, bireysel ve işletme performans kavramı ile yeni ekonomi kavramları, Toplam (Dengeli) Basan Göstergesi Yöntemi (Balanced Scorecard) sisteminin daha kolay anlaşılması için anlatılmaktadır. Daha sonra ise bir performans sistemi olarak Balanced Scorecard tanımlanmaktadır. Tezde performans kavramlarından sonraki bölümde ise Entelektüel Sermaye kavramı yer almaktadır. Bu sermaye türü işletmeler için stratejik önemi her geçen gün artan, maddi olmayan sermaye kavramlarının ifade etmektedir. Balanced Scorecard ise entelektüel sermayenin ölçülebilmesi için kullanılabilecek yöntemlerden biridir ve en iyi yöntem olarak gözükmektedir. Bu nedenle çalışmada bu sermaye ve hangi unsurlardan oluştuğu bir bölüm olarak incelenmektedir. Değişen ekonomik çevre ve yeni global ekonominin kuralları işletmelere hızla değişmeleri için baskı yapmaktadır. Bu nedenle işletmeler stratejilerini ve performans sistemlerini rekabetçi ortama karşı hazırlamak ve değiştirmek zorundadırlar. Toplam (Dengeli) Basan Göstergesi sistemi de bu sürece destek verebilecek nitelikte bir uygulamadır. Yöntemi açıklamak için dört perspektiften bahsedilmektedir. Bunlar, finansal, müşteriler, şirket içi işlemler ile öğrenme ve gelişme perspektifleridir. Sistem teoride ve uygulamada ulaşılmak istenilen stratejilerin ve maddi olmayan varlıkların değerlemesinde kullanılabilecek bir modeldir. Uygulama Siemens'te yöntemin uygulanmasını içermektedir. Bu çalışmada, öncelikle, bireysel ve işletme performans kavramı ile yeni ekonomi kavranılan Toplam (Dengeli) Basan Göstergesi Yöntemi sisteminin daha kolay anlaşılması için anlatılmaktadır. Daha sonra ise bir performans sistemi olarak Balanced Scorecard tanımlanmaktadır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2005
Keywords: Performans değerleme; İşletme performans ve entelektüel sermaye; Siemens uygulaması