Bina otomasyon ve kontrol sistemleri ve bir otel uygulamasının incelenmesi - Özdemir, Vural (My University, 1998)
Yüksek bina furyası ve büyük çaplı kompleks uygulamaları sonucu binaların yardımcı sistemlerini oluşturan ısıtma, soğutma, havalandırma, aydınlatma, ulaşım vs. sistemlerin maliyetleride artmış, birbirinden uzak olan bu sistemlerin kontrolüde zorlaşmıştır. Geleneksel olarak kullanılan konvansiyonel tip kontrol sistemleri, kapalı kontrol çevrimleri olup diğer sistemlerle bir bağlantısı yoktur ve kontrol-denetim işlemi kontrol edilecek sistemlere mümkün olduğu kadar yakın noktalarda yapılmaktadır. Sonuçta hızlı, güvenilir ve ekonomik kontrol sistemleri kaçınılmaz olmuştur. Bu gerçekler doğrultusunda bina otomasyon sisteminin incelenmesi için yapılan bu çalışmanın, Birinci ve ikinci bölümünde, Bina otomasyon sistemi hakkında bilgi verilerek tarihsel gelişmesi ve faydalan incelenmiştir. Üçüncü bölümde, Bina otomasyon sisteminin gleme ve kontrol merkezini oluşturan elemanların fonksiyon ve işlevleri anlatılmış. Kontrol merkezinin saha elemanları ile olan bağlantısını sağlayan ara istasyonlar hakkında bilgi verilerek bina otomasyon sisteminin yapısı açıklanmıştır. Dördüncü bölümde, kontrol işlevlerinin gerçekleştirilebilmesi için sahada kullanılan elemanlar ve çalışma özellikleri hakkında bilgi verilerek kontrol sistemlerinde önemli bir yeri olan kontrol vana tipleri anlatılmış. Beşinci bölümde, HVAC ve VAV sistem kontrol prensipleri incelenmiş. Özellikle kompleks yapılarda önemi daha da artan yangın ihbar sistemleri hakkında bilgi verilmiştir. Altıncı bölümde, enerji ekonomisi için kullanılan enerji yönetim sistemleri anlatılmıştır. Yedinci ve son bölümde, kontrol sistemlerinin uygulaması kapsamında seçilen Moskovada kurulacak Otel & İş merkezi kompleksinin havalandırma, ısıtma-soğutma ve yangından korunma tesisatları otomasyon sistemleri incelenmiştir.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 1998
Keywords: Bina otomasyon sistemleri; Bina otomasyon sisteminin elemanları; Kontrol elemanları ve duyar elemanlar; Kontrol sistemleri; Enerji yönetim programları ve sağladığı avantajlar