Fotovoltaik güneş panellerinde GTS ve MGTS kullanarak verimliliğin arttırılması - Nakir, İsmail (My University, 2007)
Bu çalısmada kullanımı giderek yaygınlasan fotovoltaik günes enerjisi sistemleri incelenerekbu sistemlerin verimliligini artıran iki yöntemin uygulaması yapılmıstır. Bu yöntemler, günesısınımlarından optimum bir sekilde faydalanmak üzere Günes Takip Sistemi (GTS) vesistemden yüke maksimum güç aktarımını saglayan Maksimum Güç TakipSistemidir (MGTS).Günes takip sisteminde gün içerisinde farklı açılarla yeryüzüne ulasan günes ısınımlarınınaçıları bir takip edici ile tespit edilerek tespit edilen bu açılarla panellerin konumlandırılmasıamaçlanmıstır. Günes takibinin en yüksek verimlilikte olması için takip sistemi iki eksendegerçeklestirilmistir. Böylelikle hem dünyanın günlük hareketi sonucu olusan dogu-batıekseninde ısınımın yön degistirmesinin hem de dünyanın yıllık hareketi sonucu olusankuzey-güney ekseninde ısınımın yön degistirmesinin sistem üzerine zayıflatıcı etkileriazaltılmıstır.Maksimum güç takip sisteminde ise fotovoltaik yapılardan alınabilecek olan elektrikselgücün, yük veya çevresel sartlardan ötürü alınamamasının minimal seviyeye indirilmesiamaçlanmıstır. Bu sistem, kontrollü bir DC-DC dönüstürücü ve kapalı çevrim bir geribesleme ile olusturulmus ve bu sistemin kontrolü bir mikro denetleyici tarafından yapılmıstır.Fotovoltaik yapılarda verimliligi azaltan yukarıda belirttigimiz iki önemli unsurun GTS veMGTS ile minimal seviyelere çekilmesiyle bu sistemlerin elektriksel etkinlikleri arttırılmıstır.Aynı zamanda, sistemlerde düsük maliyetli elemanların kullanılması ve tüm kontrollerin birbirimde toplanması ile ele alınan verimi artırıcı birimlerin kurulum maliyetleri azaltılmıstır.
Tez (Yüksek Lisans) - Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007
Keywords: GÜNEŞ ENERJİSİ VE GÜNEŞ PİLLERİ; GÜNEŞ TAKİP SİSTEMLERİ; MAKSİMUM GÜÇ TAKİP SİSTEMLERİ